četvrtak, 12. veljače 2015.

Tart sa bijelom i tamnom čokoladom

Tart sa bijelom i tamnom čokoladom
Tart sa bijelom i tamnom čokoladom

Ovo je definitivno "najčokoladniji" tart (pita) koji sam ikad napravila. Recept koji ne iziskuje previše vremena, a opet tako prečokoladan i preukusan za prave čokoljupce! 

Tart sa bijelom i tamnom čokoladom
Tart sa bijelom i tamnom čokoladom


Sastojci za tijesto:

                                        90 grama glatkog brašna
                                        90 grama oštrog brašna
                                        160 grama omekšalog maslaca
                                        30 grama kakaa
                                        prstohvat soli
                                        80 grama šećera
                                        1 jaje
                                        1 vanilin šećer

Sastojci za tamni nadjev:

                                         100 grama čokolade sa 70% kakaa
                                         1 žumanjak
                                         100 ml slatkog vrhnja
                                         1 burbon vanilin šećer
                                         50 grama kokosa
                                         20 grama maslaca

Sastojci za bijeli nadjev:

                                         200 grama bijele čokolade
                                         250 ml slatkog vrhnja
                                         30 grama maslaca
                                         malo isjeckanih lješnjaka

Tart sa bijelom i tamnom čokoladom
Tart sa bijelom i tamnom čokoladom

Postupak:

Za tijesto prosijte brašno i kakao. Dodajte maslac narezan na komadiće, sol, šećer i jaje. Umjesite glatko tijesto. Dobiveno tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Pećnicu zagrijte na 180º, a kalup za pite namastite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte i obložite u pripremljen kalup. Izbockajte ga vilicom i pecite 15tak minuta. Dok se ispečeno tijesto hladi, napravite nadjeve. Za tamni nadjev stavite slatko vrhnje kuhati dok ne provrije, a zatim ugasite vatru i pokrijte poklopcom. Žumanjak i šećer miksajtre dok smjesa ne posvijetli. Ponovno upalite vatru ispod posude sa vrhnjem te dodajite jednu po jednu žlicu vrhnja u smjesu žumanjka i šećera (radite polako da vam se žumanjak ne skuha) i kuhajte 3 minute na laganoj vatri. Maknite kremu sa vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu. Na kraju umješajte omekšali maslac, burbon vanilin šećer i kokos. Izlijte preko ohlađenog pečenog tijesta i pustite da se tamni nadjev skroz ohladi. Za pripremu bijelog nadjeva stavite kuhati 100 ml slatkog vrhnja. Nakon što slatko vrhnje provrije, prelijte ga preko izlomljene bijele čokolade, a od ostatka slatkog vrhnja izradite čvrsti šlag. Ohlađenu smjesu slatkog vrhnja i bijele čokolade lagano umješajte u čvrsti šlag te prelijte preko tamnog nadjeva. Ukrasite sa isjeckanim lješnjacima i stavite hladiti preko noći. U slast!

Nema komentara:

Objavi komentar