petak, 4. prosinca 2015.

Čoko torta sa šumskim voćem

čokoladna torta
Čoko torta sa šumskim voćem
čokoladna torta
Čoko torta sa šumskim voćem


Sastojci za biskvit:
                               8 bjelanjaka
                               prstohvat soli
                              10 žlica šećera
                              10 žlica oštrog brašna
                              5 žlica gorkog kakaa
                              1 žličica cimeta
                              1 vanilija šećer
                              1 prašak za pecivo
                              200 ml tekućeg jogurta
                              200 ml ulja

Sastojci za kremu od čokolade:

                               200 g tamne čokolade
                               250 g Mascarpone sira
                               200 ml slatkog vrhnja

Sastojci za kremu od šumskog voća:

                                450 g smrznutog šumskog voća
                                40 g šećera
                                1 vanilija šećer
                                1 žličica limunovog soka
                                2 žlice gustina (sa malo tople vode)

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 160°C, a kalup Ø19cm premažite maslacem. Bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodavajte šećer i vanilija šećer. Nakon što smjesa bjelanjaka i šecera postane glatka pod prstima, dodajte joj ulje i tekući jogurt. Na kraju pjenjačom umiješajte prosijano oštro brašno, prašak za pecivo, kakao i cimet. Ja sam pekla svaki biskvit posebno. Smjesu sam podjelila na 3 dijela i svaki dio pekla 20ak minuta. Biskvite pustite da se ohlade, a za to vrijeme napravite kreme. Za kremu od tamne čokolade slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag. U njega umiješajte Mascarpone sir, a tamnu čokoladu sa malo slatkog vrhnja otopite na pari. Nakon što se čokolada ohladila, umiješajte je lagano u smjesu sira i šlaga te ostavite u hladnjaku dok se biskviti hlade. Šumsko voće zajedno sa šecerom i žlicom limunovog soka lagano kuhajte dok ne omekša. Potom ga sa štapnim mikserom usitnite, dodajte mu gustin koji ste prethodno razmutili sa malo tople vode i kuhajte na laganoj vatri dok se na zgusne. Kremu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Nakon što su se biskviti ohladili, slijedi slaganje. Kreme podijelite na 3 dijela. Ja sam na biskvit prvo mazala kremu od šumskog voca pa kremu od čokolade. Postupak ponovite 3 puta. Ukrasite šlagom i pustite da se ohladi preko noći. Dobar tek!

1 komentar: